poniedziałek, 17 lutego 2014

SPHAGETTI BOLOGNESE




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej kupić łopatkę wieprzową i samemu zmielić)
- 3 szklanki zimnej wody
- 1 cebula
- 1 garść suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki przyprawy w płynie Maggi
- 1 duży słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego
- 8-10 łyżeczek cukru
- mąka do ewentualnego zagęszczenia
- odrobina sera żółtego do posypania (najlepiej parmezan)
- bazylia do udekorowania :) 

Przygotowanie:

Mięso "rozpuścić" w 3 szklankach zimnej wody (żeby nie było grudek).
Zagotować i zmniejszyć gaz, a następnie po kolei dodawać:
pokrojoną w kostkę cebulę,
oregano,
sól,
pieprz,
Maggi,

Gotować na małym ogniu 15 minut często mieszając.
Pod koniec gotowania dodać duży słoiczek koncentratu pomidorowego.
Następnie dodać cukru. Co do ilości to zależy to od smaku koncentratu.
Jeśli po spróbowaniu czujemy, że za kwaśne to dosypać jeszcze cukru (lepiej dać mniej i potem dosłodzić)



Gdy sos jest zbyt luźny zagęścić wodą z mąką do żądanej gęstości, tak jak zagęszcza się zupy i sosy czyli 3 łyżki mąki wymieszać w kubku w zimnej wodzie żeby nie było grudek i powoli wlewać mieszając do czasu aż stwierdzimy, że gęstość nam odpowiada (nie musimy wszystkiego wlać).
Na koniec wciskamy 2 ząbki czosnku.

Podajemy z makaronem sphagetti ugotowanym al dente w osolonej wodzie



Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz