1 kg ziemniak贸w
1 du偶a pier艣 z kurczaka
1 du偶a cebula
25 dag sera 偶贸艂tego
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml 艣mietanki 30%
S贸l
Pieprz
Przyprawa do ziemniak贸w
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie oko艂o 10 minut.
Odcedzamy i zostawiamy do ostygni臋cia.
W miedzyczasie ser trzemy na du偶ych oczkach.
Dodajemy do niego jogurt i 艣mietank臋.
Mieszamy tworz膮c sos.
Poszatkowan膮 cebul臋 wrzucamy do naczynia 偶aroodpornego.
Dodajemy troch臋 sosu.
Teraz czas na po艂o偶enie warstwy ziemniak贸w pokrojonych w p贸艂centymetrowe plasterki.
Ziemniaki doprawiamy sol膮 pieprzem i przypraw膮 do ziemniak贸w.
Na u艂o偶one ziemniaki dajemy cienka warstw臋 sosu.
Na sos teraz dajemy pokrojon膮 w kostk臋 pier艣 z kurczaka.
Doprawiamy sol膮 i pieprzem.
Kolejna warstw膮 s膮 zn贸w ziemniaki.
I zn贸w sos
Nast臋pnie kurczak
..i zn贸w ziemniaki.
Na ostatni膮 warstw臋 ziemniak贸w dajemy ju偶 tylko sam sos.
Tak przygotowan膮 zapiekank臋 wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C na oko艂o godzin臋.
Pyszny szybki i 艂atwy posi艂ek na obiad i nie tylko.
Smacznego