poniedziałek, 17 lutego 2014

DOMOWY MAJONEZ W 1 MINUTĘ




Kremowy, jedwabisty, domowy i co najważniejsze bez chemi …
I taki, jak lubimy, bo… doprawiony jak chcemy. 


Proporcje przypraw i dodatków, można zmodyfikować pod swój smak tak, by majonez odpowiadał waszym kubkom smakowym.
W zależności do czego ma być użyty (nieco inny do sałatek i bardziej łagodny do kanapek czy sosu tatarskiego)


czas przygotowania: 1 minuta :)
proporcje na 1 standardowy słoik


- 2 całe jajka

- 1/3 łyżeczki soli
   (jeżeli majonez ma być do sałatek, można dodać więcej soli)

- solidna szczypta pieprzu -czarny lub biały

- 1 łyżeczka musztardy ( najlepsza Djon)

- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ew. biały ocet winny, jeśli akurat nie mam cytryny, ale octu daję mniej, bo 1-2 łyżki)
   (Na początek proponuję dodać 2 łyżki soku z cytryny, spróbować i ewentualnie doprawić)

- 1 szklanka (poj. 250 ml) dobrego oleju roślinnego (polecam Kujawski, smak zależy w dużym    stopniu od jakości oleju)



- jeśli majonez ma być gęstszy: dolewam do niego 50 ml oleju
- jeśli majonez ma być rzadszy: dolewam do niego odrobinę gorącej wody

   Gotowy majonez możemy podrasować dodatkami smakowymi takimi jak:

- czosnek: świeży (majonez czosnkowy) lub pieczony/grillowany (i mamy sos aioli)
- siekane zioła: świeże lub suszone
- siekane kapary, papryczka chilli, itp.

Wykonanie:


Potrzebny będzie nam blender z nakładką miksującą (jak do puree czy zupek)



oraz wąskie naczynie o średnicy odpowiadającej nakładce blendera, no i odpowiedniej pojemności.

Do pojemnika wbijam surowe jajka,
dodaję:
sól,
pieprz,
musztardę,
sok z cytryny lub ocet
oraz olej,



po czym całość miksuję.

WAŻNA INFORMACJA

Końcówkę blendera wkładam na samo dno pojemnika,



włączam go i miksuję przez jakieś 10 sekund,
aż na dnie zacznie się robić emulsja (majonez).



Wtedy, cały czas miksując, powoli podnoszę końcówkę blendera ku górze (wraz z nią będzie się podnosić majonez), a potem już szybciej, ale nadal powolnym, płynnym ruchem opuszczam ją ponownie na dół.
Tak ze 2-3 razy, cały czas przy włączonym blenderze: na dół – do góry – na dół – do góry i… majonez gotowy:)




Gotowy majonez może stać w lodówce w zamkniętym naczyniu do 2 tygodni.
Uwierzcie mi ....nie będzie musiał  :)))




Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz