Kremowy, jedwabisty, domowy i co najważniejsze bez chemi …
I taki, jak lubimy, bo… doprawiony jak chcemy.
Proporcje przypraw i dodatków, można zmodyfikować pod swój smak tak, by majonez odpowiadał waszym kubkom smakowym.
W zależności do czego ma być użyty (nieco inny do sałatek i bardziej łagodny do kanapek czy sosu tatarskiego)
W zależności do czego ma być użyty (nieco inny do sałatek i bardziej łagodny do kanapek czy sosu tatarskiego)
czas przygotowania: 1 minuta :)
proporcje na 1 standardowy słoik
- 2 całe jajka
- 1/3 łyżeczki soli
(jeżeli majonez ma być do sałatek, można dodać więcej soli)
- solidna szczypta pieprzu -czarny lub biały
- 1 łyżeczka musztardy ( najlepsza Djon)
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ew. biały ocet winny, jeśli akurat nie mam cytryny, ale octu daję mniej, bo 1-2 łyżki)
(Na początek proponuję dodać 2 łyżki soku z cytryny, spróbować i ewentualnie doprawić)
- 1 szklanka (poj. 250 ml) dobrego oleju roślinnego (polecam Kujawski, smak zależy w dużym stopniu od jakości oleju)
- jeśli majonez ma być gęstszy: dolewam do niego 50 ml oleju
- jeśli majonez ma być rzadszy: dolewam do niego odrobinę gorącej wody
Gotowy majonez możemy podrasować dodatkami smakowymi takimi jak:
- czosnek: świeży (majonez czosnkowy) lub pieczony/grillowany (i mamy sos aioli)
- siekane zioła: świeże lub suszone
- siekane kapary, papryczka chilli, itp.
Wykonanie:
Potrzebny będzie nam blender z nakładką miksującą (jak do puree czy zupek)
oraz wąskie naczynie o średnicy odpowiadającej nakładce blendera, no i odpowiedniej pojemności.
Do pojemnika wbijam surowe jajka,
dodaję:
sól,
pieprz,
musztardę,
sok z cytryny lub ocet
oraz olej,
po czym całość miksuję.
WAŻNA INFORMACJA
Końcówkę blendera wkładam na samo dno pojemnika,
włączam go i miksuję przez jakieś 10 sekund,
aż na dnie zacznie się robić emulsja (majonez).
Wtedy, cały czas miksując, powoli podnoszę końcówkę blendera ku górze (wraz z nią będzie się podnosić majonez), a potem już szybciej, ale nadal powolnym, płynnym ruchem opuszczam ją ponownie na dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz