piątek, 27 marca 2020

Zupa Meksykańska z Miesem Mielonym


Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego - np. łopatka lub szynka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • fasola czerwona z puszki
  • kukurydza z puszki
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek delikatnej oliwy
  • 4 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano

Do garnka, wlewamy cztery łyżki oliwy (piątą łyżkę zostawiamy na podsmażenie mięsa). Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną cebulę podsmażamy dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieramy cztery większe ząbki czosnku i kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i całość podsmażamy jeszcze minutę. 


Mieszamy też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki. Do cebuli z czosnkiem dodajemy obrane i starte na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, nie większą niż 1 cm.


 Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małej mocy palnika.



Całą zawartość garnka przekladamy na chwilę do osobnej miski. Garnka nie myjemy a tylko wlewamy do niego łyżkę oliwy. Ustawiamy średnią moc palnika i wrzucamy zmielone mięso.


 Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli i cukru oraz po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano.


Mięso podsmażamy 10 minut, ciągle mieszając je w garnku.

Do garnka z podsmażonym mięsem dodajemy odłożone wcześniej podsmażone warzywa, puszkę pomidorów oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 


Wlewamy również cztery szklanki wody lub bulionu. Jeśli do zupy zostały dodane ziemniaki, to możemy dodać o jedną szklankę więcej, by zupa nie była za gęsta. 

Na koniec dodajemy również kukurydzę z puszki bez zalewy oraz czerwoną fasolę.



Mieszamy dokładnie wszystkie składniki zupy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małej mocy palnika przez 20 minut. 

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jezeli wolimy ostrzejszą wersję zupy meksykańskiej to dodajemy do niej więcej chili. 

Przed podaniem możemy zupę udekorować siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Bardzo dobra będzie też posypana tartym parmezanem.


Smacznego!