poniedziałek, 17 lutego 2014

PIEROGI PIECZONE





Składniki na 50-60 sztuk:

Ciasto:

- 500g mąki + odrobina do podsypywania

- 7g drożdży instant (lub 25g drożdży świeżych w zaczynie)

- 2 jajka

- 50ml oleju rzepakowego

- 200ml maślanki

- szczypta soli

- 1 łyżeczka cukru

- 1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie, aby ciasto było żółciutkie)

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

   opcjonalnie: prażone pestki dyni lub słonecznika bez łupin do ozdoby 

Wykonanie:

Składniki ciasta powinny mieć minimum temperaturę pokojową. 
Można odrobinę podgrzać maślankę lub olej jeśli były w lodówce, ale tylko do takiej temperatury, aby były ciepłe, nie gorące. 
Wszystkie składniki zagniatamy około 10 minut. 
Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. 
Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewne miejsce na mniej więcej godzinę. 

W między czasie robimy farsz.

Ja robię je z nadzieniem marchewkowym (pycha) ale można je zrobić z mięsem, owocami, twarogiem, kapustą z grzybami. 
Co nam tylko wpadnie do głowy


Farsz:

3-4 marchewki duże
2 cebule
kilka łyżek oleju
sól

Wykonanie:
Marchewki obrać , wrzucić do garnka z wodą i gotować 3-4 min od momentu zagotowania się wody.
Odlać wodę i wystudzić marchewki.
Zetrzeć na tarce z bardzo drobnymi oczkami .
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Połowę odłożyć do polania gotowych pierogów a do reszty dodać marchewkę i chwilę razem przesmażyć.
Do marchewki dodać sól do smaku i wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą wałkujemy cienko na placek o grubości około 3 milimetrów. 
Wycinamy z niego koła dużą szklanką. 



Każde z kółek można jeszcze "dowałkować" przed samym sklejeniem pieroga, ponieważ ciasto ma tendencję do obkurczania się. 
Łyżkę farszu kładziemy na tej stronie kółka, która przylegała do stolnicy, ponieważ jest bardziej klejąca. 
Następnie porządnie sklejamy brzegi pieroga i odkładamy na blachę.



Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierogi roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy pestkami dyni. 
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż nabiorą złotego koloru - około 15 minut.




Można podać z sosem czosnkowym. 
Pierogi można zamrozić po upieczeniu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz