Seler naciowy dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm
Nic tylko wcinać na różne sposoby:
Dziś postanowiłem do selera dorzucić kurczaka i upiec pod pierzynką z sera.
Pożywne i zdrowe jedzonko.
Składniki:
- 1 kg selera naciowego,
- 3-4 pałki z udek kurczaka
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 70 g masła,
- 200 ml słodkiej śmietanki,
- 5 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 10 dag startego sera żółtego.
Łodygi selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na połowie masła, dodać seler i smażyć 5 minut.
Następnie zalać bulionem i dusić 15 minut.
Pałki z udek kurczaka nacieramy solą i pieprzem, rumienimy lekko na patelni.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim kurczaka i przełożyć
odcedzonymi kawałkami selera.
Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać nią selera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku 200 C około 1 godziny.
20 minut przed końcem posypać tartym serem.
Podawać jak wolimy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego