wtorek, 25 lutego 2014

KURCZAK ZAPIEKANY Z SELEREM NACIOWYM





Seler naciowy dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm
Nic tylko wcinać  na różne sposoby:
Dziś postanowiłem do selera dorzucić kurczaka i upiec pod pierzynką z sera.
Pożywne i zdrowe jedzonko.




Składniki:
  • 1 kg selera naciowego,
  • 3-4 pałki z udek kurczaka
  • 1 cebula,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 70 g masła,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 5 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 10 dag startego sera żółtego.
Przygotowanie:

Łodygi selera obrać i pokroić na 6 cm kawałki.



 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na połowie masła, dodać seler i smażyć 5 minut. 




Następnie zalać bulionem i dusić 15 minut.


Pałki z udek kurczaka nacieramy solą i pieprzem, rumienimy lekko na patelni.



Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim kurczaka i przełożyć
odcedzonymi kawałkami selera.



Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polać nią selera.




Zapiekać w nagrzanym piekarniku 200 C około 1 godziny.
20 minut przed końcem posypać tartym serem.

Podawać jak wolimy  z ryżem, kaszą lub ziemniakami.




Smacznego