piątek, 3 kwietnia 2020

CHAŁKA DROŻDŻOWA



Składniki:

600 g mąki pszennej


50 g cukru


190 ml mleka


20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych


2 duże jajka


1 sztuka żółtko


5 łyżeczek masła stopionego i przestudzonego


1 szczypta soli


Dodatkowo

1 małe jajko + łyżka mleka


cukier do posypania chałek


4 łyżki rodzynek


Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkęcukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mleko lekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże – świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.


Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.



Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.




Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.



Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną i drugą rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki. 



Ciasto złożyć kilka razy, aby zatopiły się rodzynki.


Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.


Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie  każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.



Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).



Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.


Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.



Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru



Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.


Smcznego!