Składniki:
600 g mąki pszennej
50 g cukru
190 ml mleka
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
2 duże jajka
1 sztuka żółtko
5 łyżeczek masła stopionego i przestudzonego
1 szczypta soli
Dodatkowo
1 małe jajko + łyżka mleka
cukier do posypania chałek
4 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mleko lekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże – świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną i drugą rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki.
Ciasto złożyć kilka razy, aby zatopiły się rodzynki.
Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smcznego!