艣roda, 5 lutego 2014

KARTACZE PODLASKIE

Kartacze s膮 sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Niemcy z okolic Go艂dapi kartacze nazywali - Keilchen, Litwini i Bia艂orusini - cepelinami







Jak robi膰 kartacza

Kartacz jest formowany z masy ziemniaczanej (ziemniaki surowe i gotowane) kt贸r膮 obtacza si臋 nadzienie z mielonego mi臋sa wieprzowego (kark贸wki, 艂opatki, czasem podgardla).

Tradycyjnie, cho膰 dzi艣 coraz rzadziej nadziewa艂o si臋 kartacze kiszon膮 kapust膮, grzybami, mas膮 z ugotowanych jaj i sma偶onej cebuli, makiem lub serem i mi臋t膮.

Kiedy艣, zw艂aszcza w bogatych, ziemia艅skich domach preferowano nadzienie z siekanego kindziuka, dobrej szynki lub innych najlepszych kawa艂k贸w mi臋sa.
Kartacza, wielko艣ci pi臋艣ci je si臋 na gor膮co, ze skwarkami ze s艂oniny i sma偶on膮 cebul膮.

Konsystencje ciasta z ziemniak贸w trzeba wyczu膰 palcami, nie da si臋 jej opisa膰. Ile wody z ziemniak贸w wycisn膮膰? To zale偶y od wielu czynnik贸w, nie potrafi臋 opowiedzie膰, trzeba samemu spr贸bowa膰. Tak samo z przyprawami do farszu, ilo艣ci膮 soli do ziemniak贸w. Jak cz艂owiek sam nie zrobi, to si臋 nie nauczy

Przepis na kartacze - sk艂adniki (na 10 sztuk)

- 2 kg surowych ziemniak贸w
- 0,8 kg ugotowanych ziemniak贸w
- 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- skrobia, kt贸ra osadzi艂a si臋 na dnie naczynia do kt贸rego wyciskali艣my tarte ziemniaki
- 艂y偶ka soli

Farsz mi臋sny do kartaczy

- 60 dag mielonej 艂opatki
- majeranek
- pieprz naturalny
- pieprz zio艂owy
- s贸l
- szczypta soli pekluj膮cej (opcjonalnie)
- czosnek

Farsz wegetaria艅ski do kartaczy

- jaja ugotowane na twardo
- cebula sma偶ona
- s贸l pieprz

Farsz z twarogiem

- twar贸g
- szczypiorek
- cebula sma偶ona
- s贸l, pieprz
- 2 艂y偶ki g臋stej 艣mietany


Przygotowanie kartaczy

Ziemniaki ugotuj z wieczora, z rana przemiel przez maszynk臋 z drobnym sitkiem.
Surowe ziemniaki przemiel maszynk膮 do mielenia ziemniak贸w, nast臋pnie wyci艣nij je przez gaz臋, wody nie wylewaj.
Wyci艣ni臋te ziemniaki powinny mie膰 konsystencj臋 tartego chrzanu.
Odlej wod臋, na dnie osi膮dzie skrobia, kt贸ra jest niezb臋dna do klejenia kartaczy.
Do surowych ziemniak贸w i skrobi dodaj ziemniaki gotowane, m膮k臋 ziemniaczan膮 i s贸l. Wymieszaj sk艂adniki, a偶 si臋 po艂膮cz膮, nie za d艂ugo, wystarczy 4 - 5 minut.
Z ziemniaczanego ciasta formuj do艣膰 grube placki wielko艣ci d艂oni, do 艣rodka 艂aduj farsz (ok. 5 - 6 dag na kartacza) zaklejaj dok艂adnie i formuj pod艂u偶ny, owalny kszta艂t kartacza.
Gotowa膰 oko艂o 5-6 min w osolonym wrz膮tku.


Smacznego!