czwartek, 13 lutego 2014

ZUPA BROKUŁOWA




Składniki:

1 duży brokuł

2 skrzydełka z kurczaka

3 ziemniaki pokrojone w kostkę lub w paski jak na frytki

1 lub 2 marchewki pokrojone w palsterki

kilka listków selera naciowego

kawałek selera (bulwy) pokrojonej w kostkę

2 liście pora pokrojonego w paseczki

liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa warzywa, sól

pęczek koperku


1 ząbek czosnku



Wykonanie:


Gotujemy 
wywar z mięsa i warzyw.
Gdy jest już gotowy rozdrabniamy mięso ze skrzydełek.
Wrzucamy ziemniaki i gotujemy na półmiękko.
Następnie dodajemy brokuły i pilnujemy aby ich nie przegotować, gdyż wówczas nie będą zbyt smaczne
Powinny zachować swój zielonkawy kolor.
Wciskamy ząbek czosnku
Doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem.
Można zabielić śmietaną.

SMACZNEGO.