Przepis pochodzi z programu
Jamie's 15- minute meals.
Na początek przygotowanie selera:
1 duży seler
200 g świeżego szpinaku
oliwa
sól,
pieprz.
tymianek (oczywiście najlepiej świeży)
Seler obieramy i kroimy w 1 cm. kostkę
Wrzucamy seler do nagrzanego garnka dodajemy łyżkę oliwy
Sól pieprz i tymianek i mieszamy
Połączenie selera z tymiankiem …zniewala.
Aby seler ładnie i szybko się udusił podlewamy go wrzątkiem i zwiększamy płomień.
Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Gdy seler jest już gotowy dodajemy świeżego szpinaku.
Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.
Ryż:
Ja osobiście lubię ryż przygotowany jak do sushi:
- 1 kubek ryżu
- 1 i 1/4 kubka wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Ryż delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (nie zaglądać) do czasu wciągnięcia przez ryż całkowicie wody, około 10-15 min.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 10 minut w garnku pod przykryciem, następnie przekładamy do miski , zalewamy sosem przygotowanym z octu cukru i soli.
Wrzucamy ryż do garnka z selerem i mieszamy.
Gotowe, teraz pulpeciki:
- 1 kubek ryżu
- 1 i 1/4 kubka wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Ryż delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (nie zaglądać) do czasu wciągnięcia przez ryż całkowicie wody, około 10-15 min.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 10 minut w garnku pod przykryciem, następnie przekładamy do miski , zalewamy sosem przygotowanym z octu cukru i soli.
Wrzucamy ryż do garnka z selerem i mieszamy.
Gotowe, teraz pulpeciki:
Pulpeciki:
Składniki :
* 200 g mielonej wołowiny,
* 200 g mielonej wieprzowiny, (ja robię z samej wieprzowiny)
* duża garść posiekanego koperku,
* 1 łyżka oliwy,
* 2 łyżeczki kminku,
* 4 łyżki dżemu żurawinowego,
* 2-3 łyżki wódki,
* 4 łyżki śmietany 12%,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
Mięso mieszamy z dużą szczypta soli i pieprzu a także z 2-3 łyżkami koperku.
Formujemy malutkie klopsiki około 15-20 sztuk.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy klopsy na rumiano z każdej strony (około 5 minut ).
Dodajemy 2-3 łyżki wódki i podpalamy „Flambirujemy”
(podpalanie można pominąć, należy wtedy chwilkę odczekać aby z wódki wyparował alkohol)
Czekamy aż ogień zgaśnie.
Dodajemy dżem dobrze potrząsając patelnią, aby pokrył on wszystkie pulpeciki.
Na koniec dodajemy śmietanę 12%
Nakładamy na talerz ryż, kładziemy kilka klopsików i polewamy sosem żurawinowym i posypujemy koperkiem.
Smacznego.
Ale pycha.....
OdpowiedzUsuń