niedziela, 23 lutego 2014

PIERŚ INDYCZA W POMARAŃCZACH

Dziś znów piersi z indyka. 
Tym razem z delikatną nutką słodkości pomarańczy.





Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

- Pierś Indycza
- 1 pomarańcza
- czosnek
- słodka śmietanka
- rozmaryn (koniecznie świeży ze względu na niesamowity aromat)
- bazylia
- oliwa
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Z ziół, wyciśniętego czosnku soli, pieprzu i oliwy przygotowujemy marynatę.
Piersi kroimy na kawałeczki jak do gulaszu.
Marynujemy w marynacie kilka godzin.



Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i przekładamy pomarańcza podzieloną na kawałki.



Zalewamy śmietanką.



Pieczemy ok 40 min w temp 200 C.


Na koniec możemy jeszcze posypać ziołami.

Propozycja podania:

Idealnie pasuje do tego ryż



Smacznego.