Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła
8 dużych pieczarek
2 średnie cebule
1 duża pierś z kurczaka
0.5 szklanki białego wina półwytrawnego
1 szklanka mąki
Olej potrzebny do głębokiego smażenia ( ilość zależna od użytego naczynia)
Kilka listków świeżej bazylii do posypania
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżkę roztopionego masła.
Soli i pieprzu do smaku.
Mieszamy na gładką masę.
Na patelni podsmażamy poszatkowane w kostkę pieczarki
Następnie szkolimy na patelni cebulę również drobno posiekaną
Kolejnym etapem jest podsmażenie zmielonej piersi kurczaka
Łączymy ze sobą cebulę pieczarki i mięso dodajemy trochę soli pieprzu i pół szklanki wina i dusimy około 10 min.
W międzyczasie szykujemy miseczki ... U mnie średnica około 10 cm.
Wykładamy je folią spożywczą .
Do każdej z miseczek wkładamy po porcji ziemniaków tworząc takie "ziemniaczne miseczki z dołkiem na farsz
Po nałożeniu farszu za pomocą folii tworzymy ziemniaczane kulki
Tak powstałe kulki wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
Po upływie godziny obtaczamy w mące
Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Po obsmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu
Wszystkie kulki wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na każdej po plastrze żółtego sera
Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C
Posypujemy posztkowana bazylią
Smacznego....