środa, 8 kwietnia 2020

Zakwas na Żurek

Składniki:
  • 500 ml wody przegotowanej
  • 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja. Do wody dodajemy mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane i nożem zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym.

Możemy jako starter aby wspomóc i przyspieszyć proces dodać ze 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub soku z kapusty kiszonej.

Zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.

Raz dziennie mieszamy zakwas.

Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie.

 Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 


Ziemniaczane Pączki z Mięsem i Pieczarkami

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła
8 dużych pieczarek
2 średnie cebule
1 duża pierś z kurczaka
0.5 szklanki białego wina półwytrawnego
1 szklanka mąki
Olej potrzebny do głębokiego smażenia ( ilość zależna od użytego naczynia)
Kilka listków świeżej bazylii do posypania
sól
pieprz

Przygotowanie:

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżkę roztopionego masła.
Soli i pieprzu do smaku.
Mieszamy na gładką masę.

Na patelni podsmażamy poszatkowane w kostkę pieczarki 

Następnie szkolimy na patelni cebulę również drobno posiekaną

Kolejnym etapem jest podsmażenie zmielonej piersi  kurczaka

Łączymy ze sobą cebulę pieczarki i mięso dodajemy trochę soli pieprzu i pół szklanki wina i dusimy około 10 min.

W międzyczasie szykujemy miseczki ... U mnie średnica około 10 cm.
Wykładamy je folią spożywczą .
Do każdej z miseczek wkładamy po porcji ziemniaków tworząc takie "ziemniaczne miseczki z dołkiem na farsz

Po nałożeniu farszu za pomocą folii tworzymy ziemniaczane kulki

Tak powstałe kulki wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.

Po upływie godziny obtaczamy w mące

Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Po obsmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu

Wszystkie kulki wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na każdej po plastrze żółtego sera

Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C 


Posypujemy posztkowana bazylią

Smacznego....