piątek, 28 lutego 2014

SAJGONKI SPRING ROLLS Z KREWETKAMI 春卷



Coś dla miłośników kuchni Azjatyckiej





Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Nazwa angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej
źródło Wikipedia


Delikatne wstążki makaronowe, świeże krewetki, kapusta pekińska, aromatyczne grzyby i zdecydowany smak mięty z bazylią, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy...

Spring rolls - bo o nich mowa - łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć :).



Składniki:

12 arkuszy papieru ryżowego
100 g makaronu ryżowego
36 krewetek tygrysich lub
około 60 krewetek północnych (kwestia wielkości)

1/4 kapusty pekińskiej
2 marchewki
kilka grzybów mun
świeże listki mięty

świeże listki mięty
sos sojowy
sos słodko kwaśny do podawania (najlepiej pikantny)

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Surowe krewetki wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem sosu sojowego  na 2-3 minuty.
Gotowane wystarczy namoczyć chwilę w sosie sojowym.




Na desce kładziemy płatek ryżowy, zwilżamy go zmoczoną wodą dłonią i chwilę czekamy.




Na środku dolnej połowy płatka kładziemy:

- 3 krewetki tygrysie lub 5 mniejszych ( w rządku )




- marchewkę pokrojoną w cienkie słupki.




- warstwę makaronu 




- odrobinę kapusty pekińskiej.




- grzyby mun ( wcześniej namoczone we wrzątku ) pokrojone




- na samą górę kładziemy porcję ziół.




Ilość składników musimy tak dobrać aby można było sajgonkę zawinąć.

Na tak przygotowany farsz zaginamy boczne brzegi papieru,




 przykrywamy je brzegiem dolnym i zwijamy w rulonik.






Spring Rolls'y możemy spożywać w takiej postaci jak i również możemy usmażyć na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia.

Podajemy ze słodko kwaśnym sosem chili.




Smacznego.