piątek, 20 grudnia 2013

SAŁATKI Z PALUSZKAMI KRABOWYMI SURIMI

25 POMYSŁÓW NA PALUSZKI KRABOWE "SURIMI"

1.
Surimi,
kukurydza
ananas
seler naciowy
majonez
surimi pokroic w kostkę, kukurydza z puszki, pokrojona papryka czerwona, fasolka czerwona z puszki, kiełki sojowe, swiezy ogorek, ( mozna jajko ale nie trzeba) majonez, sol, pieprz



2.
swieze kiełki- nie z puszki surimi awokado pomidor kukurydza 2 ząbki czosnku 2-3 łyz majonezu mały kefir cebula bardzo smaczna



3.
pałeczki z surimi pokroić na kawałki ok. 1 cm posiekać pęczek koperku odsączyć puszkę zielonego groszku wszystkie składniki wymieszać, zaciągnąć odrobiną majonezu,ewentualnie doprawić do smaku


4.
około 6-8 gałązek selera naciowego (obrane i pokrojone na(0.5 cm) czerwona cebula pokrojona w piórka puszka kukurydzy opakowanie paluszków krabowych rozmrażam i kroję też tak około na 0,5 -1 cm kawałeczki wszystko mieszam, doprawiam białym pieprzem i skrapiam cytryną do tego sosik: majonez+jogurt naturalny w stosunku 2:1 mieszam sałatkę z sosem, wstawiam do lodówki na 1-2.


5.
surimi groszek konserwowy czerwona cebula zielony ogorek majonez sól i pieprz do smaku


6.
surimi pokrojone 3-4 średniawe ugotowane ziemniaki ogórek świeży 1 duży pomidor lub 2 małe kukurydza tuńczyk w sosie własnym sól,pieprz,majonez


7.
Paluszki krabowe łączymy z sałatą lodową dodajemy pomidora czosnek sól i sosik czosnkowy -winiar


8.
sałata strzępiasta + surimi + białe fragmentu cebulki dymki + sos vinegraitte (lub majonezowy, ale skromnie)


9.
-paczka surimi (rozmrozić i surowe pokroić w 0,5 cm krążki) -100g makarony ryżowego (zalać wrzątkiem na 3-5 min, odcedzić, schłodzić, pociąć nożem w garnku, żeby się nie ciągnął) -jeden świeży ogórek pokoić w drobną kostkę -świeży posiekany koper (lub suszony, to łatwiej) -wszystko skropić cytryną, pieprz, sól -dodać mały jogurt naturalny i 2 łyżki majonezu (jogurt i majonez pomieszać z 3-4 ząbkami wyciśniętego czosnku) -wymieszać i schłodzić -najlepsze z białym półwytrawnym winem


10.
pluszki surimi pokrojone ananas pokrojony w kosteczkę kukurydza koperek majonez rozmieszany z jogurtem ( żeby było lightowo


11.
20 dag gotowanego mięsa z krabów (lub paluszków krabowych), główka kruchej zielonej sałaty lub kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo, 20 oliwek czarnych, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, 2 cebule, chili, sól, pieprz
Umyć sałatę i porwać na kawałki, dodać jedno jajko poszatkowane. Pomidory pokroić w cząstki, dodać rozdrobnione mięso z krabów lub paluszków krabowych. Obrane cebule pokrojone w drobną kostkę, papryki, po usunięciu gniazd nasiennych pokrojone w kostkę łączymy z resztą składników sałatki. Z majonezu, jogurtu i chili po wymieszaniu powstaje sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką. Podajemy udekorowaną oliwkami i posypaną drobno posiekanym drugim jajem. 


12.
paluszki krabowe szklanka ugotowanego ryzu papryka czerwona konserwowa zielenina majonez
paluszki kroisz w kawaleczki o dl.1 cm,mieszasz z ryzem i pokrojona drobno papryka, dodajesz majonez. ja dodaje szczypte curry i natke.


13.
- 1 opakowanie (250 g) paluszków krabowych - 2 pomidory - 2 cebule - 2 torebki ugotowanego ryżu - sól - pieprz do smaku - 1 słoik majonezu
Paluszki rozmrozić, zdjąć folie, pokroić w kostkę pomidory i cebulę też w kostkę. Ryż posolić, popieprzyć, dodać pokrojone pomidory i cebulę, majonez. 


14.
Pasta surimi
Paluszki krabowe kupione w sklepie, majonez niskotłuszczowy w stosunku 2:1 (kraby:majonez, w sensie pojemności). Dodatki: cytryna, pieprz, pieczywo posmarowane masłem.
To jeden z najbardziej smakowitych kąsków "śniadaniowo-kolacyjnych". Paluszki krabowe kupione w paczkach rozmrozić i drobno pokroić. Następnie wymieszczać z majonezem niskotłuszczowym w proporcjach 2:1 (kraby do majonezu - pojemnościowo). Po wymieszaniu skropić odrobiną cytrynki i szczyptą pieprzu. Wymieszać i zajadać z chrupiącym białym pieczywkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym. Uwaga potrawa silnie uzalezniająca. Najlepiej przechowywać (o ile coś zostanie) w lodówce na dolnej półce. Smak dosłownie po "przeleżeniu w lodówce" zniewala! 



15.
paczka paluszków krabowych ogórek szklarniowy( duży) pęczek koperku makaron sojowy lub ryżowy( jak kto woli, z obydwoma smakuje tak samo dobrze... 2 łyżki majonezu (najlepiej kielecki, lub inny o dośc intensywnym smaku) sok z 1 cytryny
paluszki skrapiam sokiem z cytryny i tak pozostawiam do rozmrożenia. kroje je w kostkę, makaron przygotowuje wg przepisu na opakowaniu, ogórka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. koper drobno siekam, całość mieszam dodaje majonez i na godzinke do lodówki, żeby było schłodzone...


18.
Sałatka z paluszków krabowych
1 paczka mrożonych paluszków 1 puszkę czerwonej fasoli, por, pieczarki zs słika w plasterkach we własnym sosie, majonez.
Paluszki krabowe i por kroimy na plasterki i mieszamy z majonezem i pozostałymi składnikami dodajemy pieprz i sól. 



17.
Sałatka krabowa
Paluszki krabowe pokrojone w poprzeczne plasterki gotowany i ostudzony sypki ryż majonez dużo świeżego, posiekanego koperku.



18.
Paluszki krabowe w cieście piwnym
Ciasto piwne robi się tak jak naleśnikowe tylko trochę gęściejsze i zamiast mleka wlewa się piwo i łyżkę oliwy lub oleju.Potem macza się rozmrożone paluszki i smaży na rumiano na rozgrzanym oleju. Do tego ryż na sypko i osobno sos chili. Aha, zapomniałam dodać, że ciasto piwne należy przyprawić solą i można jeszcze czymś pikantnym (ale niekoniecznie jeżeli podaje się do potrawy sos chilli



19.
Kraby w sezamie
paluszki krabowe, sezam, jajko, mąka sól, pieprz, olej.
Roztrzepujemy jajko z sola, pieprzem, maka. Konsystencja wolnego ciasta nalesnikowatego. Zamrozone paluszki krabowe zanurzamy w ciescie, obtaczamy w sezamie, smazymy w glebokim tluszczu w frytkownicy ok. 5 minut. Paluszki musza byc zamrozone. Temp. tluszczu ok. 180.



20.
Makaron z krabami
25 dag makaronu (muszelek), puszka krabów lub opakowanie paluszków krabowych, puszka konserwowej czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, 15-20 czarnych oliwek, 2 jaja ugotowane na twardo, sok z połówki cytryny, łyżka posiekanego koperku i szczypiorku, sól
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. Po schłodzeniu połączyć z krabami lub pokrojonymi w kostkę paluszkami krabowymi, czerwoną fasolą i kukurydzą. Dodać pokrojone drobno jaja, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Podawać udekorowany oliwkami oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem



21
Sałatka z krabów z jabłkami
40 dag konserwowego mięsa z krabów, 2 kwaskowate jabłka, pół cytryny, 2 jaja ugotowane na twardo, ugotowany seler, 4 łyżki majonezu, zielona sałata, nać selera, sól, pieprz
Odsączyć mięso z zalewy. Rozdrobnić ugotowane na twardo jaja. Obrany ze skórki seler oraz jabłka zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, skrapiając bezpośrednio po starciu sokiem z cytryny. Wymieszać mięso z krabów z jabłkiem, selerem i jajami, dodać majonez, jeszcze raz wymieszać całość, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę podawać w pucharkach wyłożonych liśćmi sałaty, udekorowaną gałązkami selera



22.
Omlet z krabami i groszkiem
20 dag mięsa konserwowego z krabów, 4 jaja, łyżka białego wina półwytrawnego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka mąki, 4 łyżki zielonego konserwowego groszku, 2 łyżki oleju, koperek
Z roztrzepanych jaj, wina, sosu sojowego i mąki przygotować ciasto. Wymieszać je z osączonymi krabami i zielonym groszkiem. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.



23.
Krabowy melon
Melon, 20 dag mrożonych (gotowanych) krabów (lub krewetek), 4 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, kilka kropel sosu tabasco, łyżeczka winiaku, cytryna, natka pietruszki, sól
Schłodzić melon trzymając go przez 2 godz. w chłodziarce, następnie obrać, pokroić na ćwiartki, wypestkować. W tym czasie rozmrozić kraby (krewetki). Majonez wymieszać z keczupem, sosem tabasco, winiakiem, sokiem z ćwiartki cytryny oraz niewielką ilością soli. Melona pokroić na cząstki. Kraby (krewetki) połączyć delikatnie z cząstkami melona, polać majonezem. Ozdobić plasterkami cytryny i natką pietruszki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 



24.
Sałatka krabowa
- opakowanie zamrożonych paluszków krabowych - 5 jajek - pęczek koperku - majonez niskokaloryczny - przyprawy - cytryna
Paluszki obrać z folii, pokroić na 1cm kawałki. Jajka ugotować na twardopokroić w kostkę, skropić cytryn±. Koperek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, przystroić plasterkami cytryny. Danie na: 2 osoby



25.
Sałatka krabowa
paluszki krabowe - 1 opakowanie por - 1 szt. cytryna - 1/2 szt. oliwa z oliwek – 1 łyżka lub olej słonecznikowy sól, biały pieprz cukier - szczypta świeży koperek - 1/2 pęczka
Por dokładnie umyć, osączyć, białą część pokroić w drobną słomkę. Paluszki krabowe pokroić wzdłuż. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do smaku sól, cukier i biały pieprz, wymieszać. Pora i paluszki krabowe polać sosem. Koperek dokładnie umyć, osaczyć, ozdobić sałatkę gałązkami koperku, wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz