Dziś mieszanka ryby z warzywami, myślę że dość udana.....
Składniki
500 g Dorsza
1 brokuł
1 duża cebula
mąka kukurydziana ( najlepsza do smażenia ryb )
olej
śmietana ukwaszana
sól, pieprz, cukier, vegeta
Rybę jak duża to podzielić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym oleju dobrze przy rumienić cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę.
Odsączyć przełożyć do naczynia z rybą i posypać posiekanym rozmarynem
Odsączyć, przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem.
Sos zagotować, przyprawić do smaku vegetą,
Rybę zalać gorącym sosem,
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. około 45 minut.
Życzę smacznego!
500 g Dorsza
1 brokuł
1 duża cebula
mąka kukurydziana ( najlepsza do smażenia ryb )
olej
śmietana ukwaszana
sól, pieprz, cukier, vegeta
rozmaryn
Przygotowanie
Rybę jak duża to podzielić na mniejsze kawałki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić na pół godziny,
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym oleju dobrze przy rumienić cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę.
Odsączyć przełożyć do naczynia z rybą i posypać posiekanym rozmarynem
Brokuł ugotować w osolonej wodzie.
Odsączyć, przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem.
Dodać śmietanę rozmieszaną z wodą z ugotowanego brokuła, około 300 ml.
Sos zagotować, przyprawić do smaku vegetą,
szczyptą cukru i pieprzem.
Przez nie uwagę wsypało mi się pół pojemniczka pieprzu :) (zdarza się najlepszym).
Mimo wyjęcia nadmiaru sosik zrobił się dość pikantny i wyszedł całkiem pyszny, więc jak ktoś lubi to może na ostro....
Przez nie uwagę wsypało mi się pół pojemniczka pieprzu :) (zdarza się najlepszym).
Mimo wyjęcia nadmiaru sosik zrobił się dość pikantny i wyszedł całkiem pyszny, więc jak ktoś lubi to może na ostro....
Rybę zalać gorącym sosem,
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. około 45 minut.
Podajemy z ryżem, makaronem kaszą lub ziemniaczkami.
Życzę smacznego!