poniedziałek, 3 marca 2014

DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE BROKUŁOWYM

Dziś mieszanka ryby z warzywami, myślę że dość udana.....








Składniki
500 g Dorsza
1 brokuł
1 duża cebula
mąka kukurydziana ( najlepsza do smażenia ryb )
olej
śmietana ukwaszana
sól, pieprz, cukier, vegeta 

rozmaryn


Przygotowanie

Rybę jak duża to podzielić na mniejsze kawałki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić na pół godziny,
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.



Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na tym samym oleju dobrze przy rumienić cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę.



Odsączyć przełożyć do naczynia z rybą i posypać posiekanym rozmarynem


Brokuł ugotować w osolonej wodzie.



Odsączyć, przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem.
Dodać śmietanę rozmieszaną z wodą z ugotowanego brokuła, około 300 ml.



Sos zagotować, przyprawić do smaku vegetą,
szczyptą cukru i pieprzem.
Przez nie uwagę wsypało mi się pół pojemniczka pieprzu :) (zdarza się najlepszym).
 Mimo wyjęcia nadmiaru sosik zrobił się dość pikantny i wyszedł całkiem pyszny, więc jak ktoś lubi to może na ostro....



Rybę zalać gorącym sosem, 



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. około 45 minut.

Podajemy z ryżem, makaronem kaszą lub ziemniaczkami.




Życzę smacznego!