środa, 12 marca 2014

SUSHI URAMAKI

Czas na sushi w trudniejszym wydaniu, czyli URAMAKI.
Różni się tym od SUSHI MAKI że ryż znajduje się na zewnątrz a nori w środku.
Niby składniki takie same ale smak całkiem inny.....


Pierwsze próby nie były zbyt udane :-), dziś postanowiłem spróbować jeszcze raz.

Składniki takie same jak do sushi maki + czarny sezam do ewentualnego obtoczenia.

Co potrzebujemy ?


Na początek musimy się zaopatrzyć w rzeczy do zrobienia sushi.

- ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)

- ocet ryżowy

- cukier i sól

- matę bambusową do rolowania owiniętą folią spożywczą,

- nori - prasowane algi

- czarny sezam

- wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce (polecam Tokoyoto) lub w proszku

- marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki

- sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam Tao Tao)

- pałeczki lub palce :-)

- no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

- 1 szklanka ryżu

- 1 i 1/4 szklanki wody

- 4 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli


Ryż delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie
przejrzysta.


Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. 



Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (nie zaglądać) do czasu wciągnięcia przez ryż całkowicie wody, około 10-15 min.


Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 10 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, zalewamy sosem przygotowanym z octu cukru i soli.




Delikatnie mieszamy aby nie rozwalić ziarenek.

Zostawiamy do ostygnięcia.


Składniki

Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże
Dobór składników możemy ustalić samemu.

Ryby

Podstawa to ryby.
Kupujemy ryby świeże z pewnego źródła.
Nie kupujemy ryb w marketach.
Nie powinno się jeść na surowo ryb słodkowodnych.
Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.
Łosoś najlepiej w kawałku (ostatecznie może być w plastrach)

Ja osobiście lubię z łososiem lub z paluszkami krabowymi połączone z awokado, świeżym ogórkiem, papryką.
Awokado s
zybko dojrzewa jak leży w ciemnej szufladzie lub jak położymy je razem z jabłkami.

Zanim zaczniemy przygotujmy sobie miseczkę z wodą do maczania palców.
Wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy.

Paluszki krabowe rozmrażamy i polewamy sokiem z cytryny



Składniki tniemy w paseczki. (awokado, papryka, seler naciowy ogórek świeży, łosoś)




Na macie owiniętej folią spożywczą położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie.


Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu.

Odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).


Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi.


Pastę wasabi wymieszać z odrobiną sosu sojowego i posmarować składniki.





Następnie zwinąć cała konstrukcję jak naleśnik.




Teraz należy pociąć rolkę. 
Należy użyć bardzo ostrego noża, żeby nie zdemolować misternej konstrukcji. 


Moczymy nóż w wodzie aby ryż się nie kleił i tniemy na 8 kawałków 


Obtaczamy kawałki sushi w sezamie.



Sushi podaję się z sosem sojowym i wasabi.

Sos nalewamy do małych miseczek, sushi jemy (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy.



Jeżeli serwujemy różne typy sushi należy podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi.



Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
Obowiązkowo zielona herbatka ....







Smacznego