Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 400 g wędzonego boczku,
- 3 cebule,
- ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
- sól,
- pieprz,
- kilka ząbków czosnku.
Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Odlewamy tłuszcz z patelni do miseczki. Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i raz jeszcze smażymy.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Odcedzamy na sitku położonym na misce po to aby osadzoną na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków. Dodajemy również skwareczki z cebulą, sól i pieprz oraz przeciśnięty czosnek,dobrze mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki gdzieś do 3/4 obietosci. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Wierzch smarujemy wytopionym smacem z boczku żeby kiszka nie była sucha i nie pękała.
Pieczemy po pół godziny z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Podajemy z kefirem , okraszamy skwarkami oraz smażoną cebulką.
Idealna jest również z grilla zawinięta razem z przyprawą grillową i cebulką w folię aluminiową.