środa, 5 lutego 2014

KARTACZE PODLASKIE

Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Niemcy z okolic Gołdapi kartacze nazywali - Keilchen, Litwini i Białorusini - cepelinami







Jak robić kartacza

Kartacz jest formowany z masy ziemniaczanej (ziemniaki surowe i gotowane) którą obtacza się nadzienie z mielonego mięsa wieprzowego (karkówki, łopatki, czasem podgardla).

Tradycyjnie, choć dziś coraz rzadziej nadziewało się kartacze kiszoną kapustą, grzybami, masą z ugotowanych jaj i smażonej cebuli, makiem lub serem i miętą.

Kiedyś, zwłaszcza w bogatych, ziemiańskich domach preferowano nadzienie z siekanego kindziuka, dobrej szynki lub innych najlepszych kawałków mięsa.
Kartacza, wielkości pięści je się na gorąco, ze skwarkami ze słoniny i smażoną cebulą.

Konsystencje ciasta z ziemniaków trzeba wyczuć palcami, nie da się jej opisać. Ile wody z ziemniaków wycisnąć? To zależy od wielu czynników, nie potrafię opowiedzieć, trzeba samemu spróbować. Tak samo z przyprawami do farszu, ilością soli do ziemniaków. Jak człowiek sam nie zrobi, to się nie nauczy

Przepis na kartacze - składniki (na 10 sztuk)

- 2 kg surowych ziemniaków
- 0,8 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego wyciskaliśmy tarte ziemniaki
- łyżka soli

Farsz mięsny do kartaczy

- 60 dag mielonej łopatki
- majeranek
- pieprz naturalny
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta soli peklującej (opcjonalnie)
- czosnek

Farsz wegetariański do kartaczy

- jaja ugotowane na twardo
- cebula smażona
- sól pieprz

Farsz z twarogiem

- twaróg
- szczypiorek
- cebula smażona
- sól, pieprz
- 2 łyżki gęstej śmietany


Przygotowanie kartaczy

Ziemniaki ugotuj z wieczora, z rana przemiel przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Surowe ziemniaki przemiel maszynką do mielenia ziemniaków, następnie wyciśnij je przez gazę, wody nie wylewaj.
Wyciśnięte ziemniaki powinny mieć konsystencję tartego chrzanu.
Odlej wodę, na dnie osiądzie skrobia, która jest niezbędna do klejenia kartaczy.
Do surowych ziemniaków i skrobi dodaj ziemniaki gotowane, mąkę ziemniaczaną i sól. Wymieszaj składniki, aż się połączą, nie za długo, wystarczy 4 - 5 minut.
Z ziemniaczanego ciasta formuj dość grube placki wielkości dłoni, do środka ładuj farsz (ok. 5 - 6 dag na kartacza) zaklejaj dokładnie i formuj podłużny, owalny kształt kartacza.
Gotować około 5-6 min w osolonym wrzątku.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz