niedziela, 2 lutego 2014

ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z NUTELLĄ






                                      

Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej
170 ml letniego mleka
1 jajko
2,5 łyżki cukru
duża szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
2 łyżki roztopionego masła

ponadto:
nutella
1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:

Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek.


Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. 


Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. 



Każdy zwinąć kilka razy.


Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. 
Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut)


Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.



Smacznego :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz