sobota, 22 lutego 2014

KURCZAK PIECZONY Z PIWEM " PO GENERALSKU "

Znudził się wam kurczak pieczony tradycyjnie?
Mam dla was coś innego.... KURCZAKA "PO GENERALSKU" - dlaczego taka nazwa? 
Nie wiem, może dlatego że stoi na baczność.....:)))






Co będziemy potrzebować:

- 1 duży kurczak ( ok 2kg)
- 1 piwo
- sól, pieprz

Na marynatę:

- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z  1 cytryny (oczywiście sparzonej i wyszorowanej)
- 1 łyżka papryki słodkiej ( jak ktoś lubi na ostro to można dodać jeszcze ostrej)
- trochę oleju



Przygotowanie marynaty:

Wlewamy do miseczki:
sos sojowy,
dodajemy wyciśnięty bądź drobno posiekany czosnek,
paprykę,
skórkę z cytryny 
i olej
Całość mieszamy na gładką masą i odstawiamy do przegryzienia.




Przygotowanie kurczaka:

Od kurczaka odcinamy kuper i wyrzucamy.




Nacieramy go solą i pieprzem, następnie balsamujemy marynatą zaczynając od środka.
Można trochę wlać do środka i dokładnie wysmarować.
Przekładamy kurczaka do misy i nacieramy po całości resztą marynaty.




Tak przygotowanego kurczaka odkładamy pod przykryciem do lodówki na minimum 4 godziny. (najlepiej na całą noc gdyż wówczas lepiej przejdzie przyprawami)

Potrzebna będzie nam forma bądź brytfanka z wysokim brzegiem, aby wytworzony sos
podczas pieczenia nam nie wyleciał.
Stawiamy na środku otwartą butelkę z piwem ( nic nie upijamy :) wiem że ciężko się powstrzymać).
Jak chcemy to bierzemy drugie piwko :)

Teraz sadzamy na butelkę naszego kurczaka i wyciągamy czubek butelki przez szyję 
kurczaka.




Na dno formy wlewamy odrobinę wody lub bulionu.
Możemy wrzucić również pokrojone warzywa:




marchew,
selera,
pomidory
selera naciowego,
pietruszkę,
ziemniaki.




Warzywka możemy konsumowąć razem z kurczaczkiem :)
Woda w formie i buzujące piwo nada kurczakowi soczystości i rewelacyjnego smaku.
Otwieramy piwo i wstawiamy kurczaka do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni C.




Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
1 kg około 1 godziny.
Na 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kurczaka miodem lub stopionym masłem, wtedy skórka będzie chrupiąca. 
Kurczaka podajemy i kroimy stojącego na butelce.... :)




SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz