Mam dla was coś innego.... KURCZAKA "PO GENERALSKU" - dlaczego taka nazwa?
Nie wiem, może dlatego że stoi na baczność.....:)))
Co będziemy potrzebować:
- 1 duży kurczak ( ok 2kg)
- 1 piwo
- sól, pieprz
Na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z 1 cytryny (oczywiście sparzonej i wyszorowanej)
- 1 łyżka papryki słodkiej ( jak ktoś lubi na ostro to można dodać jeszcze ostrej)
- trochę oleju
Przygotowanie marynaty:
Wlewamy do miseczki:
sos sojowy,
dodajemy wyciśnięty bądź drobno posiekany czosnek,
paprykę,
skórkę z cytryny
i olej
Całość mieszamy na gładką masą i odstawiamy do przegryzienia.
Przygotowanie kurczaka:
Od kurczaka odcinamy kuper i wyrzucamy.
Nacieramy go solą i pieprzem, następnie balsamujemy marynatą zaczynając od środka.
Można trochę wlać do środka i dokładnie wysmarować.
Przekładamy kurczaka do misy i nacieramy po całości resztą marynaty.
Tak przygotowanego kurczaka odkładamy pod przykryciem do lodówki na minimum 4 godziny. (najlepiej na całą noc gdyż wówczas lepiej przejdzie przyprawami)
Potrzebna będzie nam forma bądź brytfanka z wysokim brzegiem, aby wytworzony sos
podczas pieczenia nam nie wyleciał.
Stawiamy na środku otwartą butelkę z piwem ( nic nie upijamy :) wiem że ciężko się powstrzymać).
Jak chcemy to bierzemy drugie piwko :)
Teraz sadzamy na butelkę naszego kurczaka i wyciągamy czubek butelki przez szyję
kurczaka.
Na dno formy wlewamy odrobinę wody lub bulionu.
Możemy wrzucić również pokrojone warzywa:
marchew,
selera,
pomidory
selera naciowego,
pietruszkę,
ziemniaki.
Warzywka możemy konsumowąć razem z kurczaczkiem :)
Woda w formie i buzujące piwo nada kurczakowi soczystości i rewelacyjnego smaku.
Otwieramy piwo i wstawiamy kurczaka do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni C.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
1 kg około 1 godziny.
Na 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kurczaka miodem lub stopionym masłem, wtedy skórka będzie chrupiąca.
Kurczaka podajemy i kroimy stojącego na butelce.... :)
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz