sobota, 22 lutego 2014

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA


I znów coś ze szpinakiem. Pyszności...



SKŁADNIKI

1 kg ładnych ziemniaków, nie rozpadających się podczas gotowania
0,5 kg mrożonego szpinaku
lub
0,75 kg świeżego (oczywiście smaczniejszy)
1 cebula średniej wielkości
2 łyżki masła
20 dag sera feta
20 dag startego sera mozzarella
szklanka śmietany 18%
sok z połowy cytryny
2 jajka
4 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia



PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki myję, obieram i kroję w plasterki około 0,5 cm.



Zalewam wrzątkiem, dodaję łyżeczkę soli i gotuję około 5 minut, do średniej miękkości.



Kiedy widelec w nie już wchodzi, ale ze znacznym oporem, zestawiam garnek z ognia, odlewam wrzątek i zalewam ziemniaki zimną wodą.
Cebulę obieram i drobno siekam, podobnie czynię z czosnkiem.




Wersja ze szpinakiem mrożonym: na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie dodaję zmrożony szpinak, zmniejszam ogień i czekam aż się rozmrozi, co jakiś czas mieszam.
Kiedy tak się stanie, zwiększam ogień i odparowuję płyn, który się wydzielił z warzywa.
Szpinak doprawiam pieprzem i sokiem z cytryny. Studzę.

Wersja ze świeżym szpinakiem: liście rośliny bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą (szpinak lubi bowiem piasek), odcinam łodyżki i dokładnie suszę.



Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, 



smażę na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie dodaję szpinak i mieszając dokładnie smażę 2-3 minuty, aż przestanie być całkowicie surowy, ale pozostanie jędrny i w ładnym kolorze.
Doprawiam pieprzem i sokiem z cytryny.
Studzę.



Fetę kroję na kostkę o boku 1 cm. Wrzucam do zimnego szpinaku i mieszam delikatnie, by feta się nie porozpadała na małe kawałeczki.



Śmietanę mieszam z jajkami na gładką masę i doprawiam solą i pieprzem.

W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków,



polewam je kilkoma łyżkami śmietany,



 na niej układam warstwę szpinaku i znowu ziemniaki.



Warstw ziemniaków powinno być 3, ostania warstwa powinna być właśnie z nich.



Zapiekankę polewam resztą śmietany posypuję tymiankiem i tartą mozzarellą.



Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.



Smakuje pysznie z zimnym kefirem i sałatką z pomidorów.

SMACZNEGO

KURCZAK PIECZONY Z PIWEM " PO GENERALSKU "

Znudził się wam kurczak pieczony tradycyjnie?
Mam dla was coś innego.... KURCZAKA "PO GENERALSKU" - dlaczego taka nazwa? 
Nie wiem, może dlatego że stoi na baczność.....:)))






Co będziemy potrzebować:

- 1 duży kurczak ( ok 2kg)
- 1 piwo
- sól, pieprz

Na marynatę:

- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z  1 cytryny (oczywiście sparzonej i wyszorowanej)
- 1 łyżka papryki słodkiej ( jak ktoś lubi na ostro to można dodać jeszcze ostrej)
- trochę oleju



Przygotowanie marynaty:

Wlewamy do miseczki:
sos sojowy,
dodajemy wyciśnięty bądź drobno posiekany czosnek,
paprykę,
skórkę z cytryny 
i olej
Całość mieszamy na gładką masą i odstawiamy do przegryzienia.




Przygotowanie kurczaka:

Od kurczaka odcinamy kuper i wyrzucamy.




Nacieramy go solą i pieprzem, następnie balsamujemy marynatą zaczynając od środka.
Można trochę wlać do środka i dokładnie wysmarować.
Przekładamy kurczaka do misy i nacieramy po całości resztą marynaty.




Tak przygotowanego kurczaka odkładamy pod przykryciem do lodówki na minimum 4 godziny. (najlepiej na całą noc gdyż wówczas lepiej przejdzie przyprawami)

Potrzebna będzie nam forma bądź brytfanka z wysokim brzegiem, aby wytworzony sos
podczas pieczenia nam nie wyleciał.
Stawiamy na środku otwartą butelkę z piwem ( nic nie upijamy :) wiem że ciężko się powstrzymać).
Jak chcemy to bierzemy drugie piwko :)

Teraz sadzamy na butelkę naszego kurczaka i wyciągamy czubek butelki przez szyję 
kurczaka.




Na dno formy wlewamy odrobinę wody lub bulionu.
Możemy wrzucić również pokrojone warzywa:




marchew,
selera,
pomidory
selera naciowego,
pietruszkę,
ziemniaki.




Warzywka możemy konsumowąć razem z kurczaczkiem :)
Woda w formie i buzujące piwo nada kurczakowi soczystości i rewelacyjnego smaku.
Otwieramy piwo i wstawiamy kurczaka do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni C.




Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
1 kg około 1 godziny.
Na 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kurczaka miodem lub stopionym masłem, wtedy skórka będzie chrupiąca. 
Kurczaka podajemy i kroimy stojącego na butelce.... :)




SMACZNEGO.