niedziela, 9 lutego 2014

SUSHI MAKI






Co nam będzie potrzebne?


Na początek musimy się zaopatrzyć w rzeczy do zrobienia sushi.


Dostępne w wielu dobrych sklepach lub marketach.

- ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)

- ocet ryżowy

- cukier i sól

- matę bambusową do rolowania

- nori - prasowane algi

- wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce (polecam Tokoyoto) lub w proszku

- marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki

- sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam Tao Tao)

- pałeczki lub palce :-)

- no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

- 1 szklanka ryżu

- 1 i 1/4 szklanki wody

- 4 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli


Ryż delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie 

przejrzysta.



Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. 




Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (nie zaglądać) do czasu wciągnięcia przez ryż całkowicie wody, około 10-15 min.


Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 10 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, zalewamy sosem przygotowanym z octu cukru i soli.





Delikatnie mieszamy aby nie rozwalić ziarenek.

Zostawiamy do ostygnięcia.


Składniki

Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże.

Dobór składników możemy ustalić samemu.

Ryby

Podstawa to ryby.
Kupujemy ryby świeże.
Nie kupujemy ryb w marketach. .
Nie powinno się jeść na surowo ryb słodkowodnych.
Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.
Łosoś najlepiej w kawałku (ostatecznie może być w plastrach)

Ja osobiście lubię z łososiem lub z paluszkami krabowymi połączone z awokado, świeżym ogórkiem, papryką.


Inne
Awokado musi być miękkie. 

Szybko dojrzewa jak leży w ciemnej szufladzie lub jak położymy je razem z jabłkami.

Zanim zaczniemy przygotujmy sobie miseczkę z wodą do maczania palców.
Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy.

Paluszki krabowe rozmrażamy i polewamy sokiem z cytryny




Składniki tniemy w paseczki.





Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie.




Wziąć garść ryżu położyć na środku glonów i rozprowadzić po całej powierzchni . 
Zostawić tylko 3 cm wolnego glonu na górze.


Pastę wasabi wymieszać z odrobiną sosu sojowego.




Ryż posmarować wasabi wymieszanym z sosem sojowym.




Ułożyć składniki w poprzek całego "liścia"



Zwilżamy odsłoniętą część algi wodą (aby nam się ładnie zakleiło).
Następnie zwinąć cała konstrukcję jak naleśnik.



Teraz należy pociąć rolkę. 
Do tego zadania należy użyć bardzo ostrego noża, żeby nie zdemolować misternej konstrukcji. 



Moczymy nóż w wodzie aby ryż się nie kleił i tniemy na 8 kawałków 
Sushi podaję się z sosem sojowym i wasabi.
Sos nalewamy do małych miseczek,Sushi jemy (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy.





Jeżeli serwujemy różne typy sushi, należy podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi.
Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
Obowiązkowo zielona herbatka ....





SMACZNEGO