Składniki na 2 porcje:
1 duża pierś z indyka
1 jogurt grecki odtłuszczony
sól,
pieprz ziołowy,
tymianek, rozmaryn, bazylia (najlepiej świeże)
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pierś najlepiej zamarynować kilka godzin przed.
Do miski wlewamy jogurt, doprawiamy go solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i czosnkiem.
Dokładnie mieszamy.
Pierś kroimy w cienkie plasterki i zamaczamy całe w przygotowanym sosiku.
Odstawiamy do lodówki na jakiś czas.
Całość wraz z sosem wlewamy do garnka i dusimy ok 10-15min pod przykryciem.
Na koniec zaprawiamy mąką ziemniaczaną z odrobiną śmietany.
Możemy posypać natką pietruszki.
Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz surówkami wedle upodobania.
Przykładowy sposób podania:
Z kaszą kuskus oraz brokułem i marchewką gotowanymi na parze.
Smacznego!