niedziela, 16 lutego 2014

PIERŚ INDYKA DUSZONA W JOGURCIE Z ZIOŁAMI




Składniki na 2 porcje:

1 duża pierś z indyka

1 jogurt grecki odtłuszczony

sól,

pieprz ziołowy,

tymianek, rozmaryn, bazylia (najlepiej świeże)

2 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Pierś najlepiej zamarynować kilka godzin przed.
Do miski wlewamy jogurt, doprawiamy go solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i czosnkiem.
Dokładnie mieszamy. 
Pierś kroimy w cienkie plasterki i zamaczamy całe w przygotowanym sosiku.
Odstawiamy do lodówki na jakiś czas.



Całość wraz z sosem wlewamy do garnka i dusimy ok 10-15min pod przykryciem.
Na koniec zaprawiamy mąką ziemniaczaną z odrobiną śmietany.
Możemy posypać natką pietruszki.

Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz surówkami wedle upodobania.


Przykładowy sposób podania:



Z kaszą kuskus oraz brokułem i marchewką gotowanymi na parze.



Smacznego!