Tego rodzaju ziemniaki mo偶na serwowa膰, jako dodatek do mi臋s, warzyw lub jako odr臋bn膮 przek膮sk臋.
Idealnym dodatkiem do takich ziemniaczk贸w jest mas艂o smakowe – np. czosnkowe lub bazyliowe.
Super smakuj膮 r贸wnie偶 z sur贸wk膮 z kiszonej kapusty...
Ziemniaki pieczone w ten spos贸b przypominaj膮 te z ogniska a s贸l wyci膮gaj膮c z nich wod臋 nadaje im wyj膮tkow膮 konsystencj臋 i smak.
SK艁ADNIKI DLA 4 OS脫B
SK艁ADNIKI DLA 4 OS脫B
- 1,2 kg ma艂ych lub 艣redniej wielko艣ci ziemniak贸w
- 4-5 z膮bk贸w czosnku
- ok. 1 kg soli gruboziarnistej ( morska lub kamienna)
Piekarnik nagrzewamy do 200潞C.
Ziemniaki dok艂adnie myjemy i osuszamy.
Na sp贸d naczynia 偶aroodpornego wsypujemy 2 cm soli.
- 4-5 z膮bk贸w czosnku
- ok. 1 kg soli gruboziarnistej ( morska lub kamienna)
Piekarnik nagrzewamy do 200潞C.
Ziemniaki dok艂adnie myjemy i osuszamy.
Na sp贸d naczynia 偶aroodpornego wsypujemy 2 cm soli.
Nast臋pnie wk艂adamy ziemniaki zachowuj膮c pomi臋dzy nimi ok. 1-2 cm przerwy.
Wok贸艂 ziemniak贸w wciskamy rozgniecione z膮bki czosnku.
Dodajemy posiekane 艣wierze lub suszone zio艂a, bazylia, rozmaryn
Zasypujemy sol膮 tak, aby ziemniaki by艂y ca艂kowicie przykryte.
Naczynie 偶aroodporne wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-90 minut.
Ilo艣膰 soli i czas pieczenia ziemniak贸w zale偶y od wielko艣ci naczynia 偶aroodpornego i ziemniak贸w.
Dla pewno艣ci po 60 minutach wbijamy w ziemniaki patyczek i sprawdzamy czy s膮 ju偶 upieczone.
Je偶eli s膮 mi臋kkie, to wyci膮gamy je z piekarnika.
Nast臋pnie rozkruszamy skorup臋 z soli, wyjmujemy ostro偶nie gor膮ce ziemniaczki i wcinamy z mase艂kiem lub wedle upodobania.
Propozycja podania:
Z grillowanym indykiem i sur贸wk膮 z rukoli.
Mase艂ko bazyliowe:
· 100 g mas艂a
· 1 z膮bek czosnku (przeci艣ni臋ty przez prask臋)
· gar艣膰 listk贸w bazylii
· sk贸rka starta z cytryny (uprzednio sparzonej)
· 1 szczypta soli morskiej
Mase艂ko czosnkowe:
· 100 g mas艂a
· 2 z膮bki czosnku (przeci艣ni臋ty przez prask臋)
· 1 szczypta soli morskiej
Mieszamy wszystko widelcem na jednolit膮 mas臋 ( bazylia posiekana).
· 100 g mas艂a
· 2 z膮bki czosnku (przeci艣ni臋ty przez prask臋)
· 1 szczypta soli morskiej
Mieszamy wszystko widelcem na jednolit膮 mas臋 ( bazylia posiekana).
Na p艂askim blacie rozwijamy kawa艂ek folii spo偶ywczej o wymiarach ok. 40×40 cm.
Na 艣rodku folii k艂adziemy mase艂ko, formujemy z niego walec i szczelnie zwijamy roladk臋 zawi膮zuj膮c oba ko艅ce.
Mas艂o wk艂adamy do lod贸wki na 30-45 minut.
Smacznego!
Smacznego!