środa, 5 marca 2014

CHLEB CODZIENNY



Chleb, który sam się robi. Wystarczą 3 godziny, aby go przygotować. 
Jest niezwykle prosty, składa się z mąki, wody, soli i drożdży. Nie wymaga długiego wyrastania, zagniatania i oczekiwania.


Składniki (1 bochenek)

350 g mąki pszennej
250 g wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli


Troszkę zmodyfikowałem przepis dodając jeszcze:

4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki otrębów

Możemy dodać również słonecznik, dynię, płatki owsiane itp.
Proporcjonalnie wtedy musimy dodać troszkę więcej wody... 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.


Do mąki wsypujemy sól, otręby, siemię lniane i mieszamy łyżką. 


Wlewamyy rozpuszczone drożdże i wszystko mieszamy.
W razie potrzeby zwiększamy ilość wody lub mąki.


Naczynie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny.(wystarczy)
Gdy ciasto podwoi swoją objętość. 


Posypujemy je mąką i odklejamy od ścianek naczynia.


W tym samym momencie wstawiamy naczynie żaroodporne lub jak ktoś ma garnek żeliwny wraz z pokrywką do piekarnika i nagrzewamy go 30 minut w 250ºC.
Po tym czasie wyjmujemy garnek, zdejmujemy pokrywkę i ostrożnie przekładamy do niego ciasto. 


Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. 


Chleb pieczemy 30-35 minut w 250ºC, 
Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dopiekamy go 5 minut. 


Gdy chleb jest ładnie zarumieniony, wyjmujemy garnek z piekarnika i wykładamy bochenek, studzimy na kratce.


Smacznego

Przepis zaczerpnięty z : http://kulinarne.info/chleb-codzienny-najlatwiejszy.html