środa, 8 kwietnia 2020

Ziemniaczane Pączki z Mięsem i Pieczarkami

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła
8 dużych pieczarek
2 średnie cebule
1 duża pierś z kurczaka
0.5 szklanki białego wina półwytrawnego
1 szklanka mąki
Olej potrzebny do głębokiego smażenia ( ilość zależna od użytego naczynia)
Kilka listków świeżej bazylii do posypania
sól
pieprz

Przygotowanie:

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżkę roztopionego masła.
Soli i pieprzu do smaku.
Mieszamy na gładką masę.

Na patelni podsmażamy poszatkowane w kostkę pieczarki 

Następnie szkolimy na patelni cebulę również drobno posiekaną

Kolejnym etapem jest podsmażenie zmielonej piersi  kurczaka

Łączymy ze sobą cebulę pieczarki i mięso dodajemy trochę soli pieprzu i pół szklanki wina i dusimy około 10 min.

W międzyczasie szykujemy miseczki ... U mnie średnica około 10 cm.
Wykładamy je folią spożywczą .
Do każdej z miseczek wkładamy po porcji ziemniaków tworząc takie "ziemniaczne miseczki z dołkiem na farsz

Po nałożeniu farszu za pomocą folii tworzymy ziemniaczane kulki

Tak powstałe kulki wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.

Po upływie godziny obtaczamy w mące

Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Po obsmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu

Wszystkie kulki wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na każdej po plastrze żółtego sera

Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C 


Posypujemy posztkowana bazylią

Smacznego....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz