- 500 ml wody przegotowanej
- 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000
- 5 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja. Do wody dodajemy mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane i nożem zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym.
Możemy jako starter aby wspomóc i przyspieszyć proces dodać ze 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub soku z kapusty kiszonej.
Zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.
Raz dziennie mieszamy zakwas.
Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie.
Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz