środa, 8 kwietnia 2020

Zakwas na Żurek

Składniki:
  • 500 ml wody przegotowanej
  • 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja. Do wody dodajemy mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane i nożem zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym.

Możemy jako starter aby wspomóc i przyspieszyć proces dodać ze 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub soku z kapusty kiszonej.

Zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.

Raz dziennie mieszamy zakwas.

Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie.

 Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz