piątek, 27 marca 2020

Zupa Meksykańska z Miesem Mielonym


Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego - np. łopatka lub szynka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • fasola czerwona z puszki
  • kukurydza z puszki
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek delikatnej oliwy
  • 4 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano

Do garnka, wlewamy cztery łyżki oliwy (piątą łyżkę zostawiamy na podsmażenie mięsa). Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną cebulę podsmażamy dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieramy cztery większe ząbki czosnku i kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i całość podsmażamy jeszcze minutę. 


Mieszamy też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki. Do cebuli z czosnkiem dodajemy obrane i starte na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, nie większą niż 1 cm.


 Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małej mocy palnika.



Całą zawartość garnka przekladamy na chwilę do osobnej miski. Garnka nie myjemy a tylko wlewamy do niego łyżkę oliwy. Ustawiamy średnią moc palnika i wrzucamy zmielone mięso.


 Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli i cukru oraz po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano.


Mięso podsmażamy 10 minut, ciągle mieszając je w garnku.

Do garnka z podsmażonym mięsem dodajemy odłożone wcześniej podsmażone warzywa, puszkę pomidorów oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 


Wlewamy również cztery szklanki wody lub bulionu. Jeśli do zupy zostały dodane ziemniaki, to możemy dodać o jedną szklankę więcej, by zupa nie była za gęsta. 

Na koniec dodajemy również kukurydzę z puszki bez zalewy oraz czerwoną fasolę.



Mieszamy dokładnie wszystkie składniki zupy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małej mocy palnika przez 20 minut. 

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jezeli wolimy ostrzejszą wersję zupy meksykańskiej to dodajemy do niej więcej chili. 

Przed podaniem możemy zupę udekorować siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Bardzo dobra będzie też posypana tartym parmezanem.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz