piątek, 20 grudnia 2013

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE






Zakwas na barszcz czerwony
Czas przygotowania:
zakwas - 4-6 dni
barszcz - 45 minut
Składniki:
2 kg buraków
2 l wody
1 kromka chleba razowego na zakwasie
3 ząbki czosnku
2 l wywaru postnego (na włoszczyźnie)
1-2 listki laurowe
2 -3 ziarnka pieprzu czarnego



Sposób przygotowania:
Na kilka dni przed gotowaniem barszczu musimy nastawić zakwas (co najmniej 3-4dni wcześniej). Myjemy i obieramy buraki. Każdy kroimy na dość cienkie plasterki i wkładamy do dużego słoja. Zalewamy letnią wodą (powinna przykryć wszystkie buraki), dodajemy obrany, ale nie pokrojony, czosnek. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego. Słoik przykrywamy gazą, którą przywiązujemy sznurkiem. Całość stawiamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na kilka dni. Codziennie jednak warto lekko przemieszać płyn z wierzchu, żeby nie utworzyła się pleśń.
Gdy buraki są już ukwaszone, przelewamy całość przez gazę, żeby odfiltrować cząstki chleba i buraki. Warzywa wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne, poza tym i tak wszystkie wartościowe składniki oddały już do zakwasu.
Tak przygotowany zakwas możemy dalej przechowywać nawet przez kilka tygodni w lodówce lub od razu użyć do przygotowania barszczu.
Cała dalsza procedura jest już banalnie prosta. Podgrzeamy wywar do którego dodajemy listek laurowy, odrobinę ziela angielskiego i pieprzu. Można też ewentualnie dodać odrobinę drobno pokrojonego czosnku, ale nie jest to niezbędne, bo już zakwas ma czosnkowy posmak. Dodajemy zakwas w proporcji 1:1, solimy do smaku i gotowe. Ważne jest tylko aby nie gotować barszczu z zakwasem długo, powinien być tylko na moment doprowadzony do wrzenia i natychmiast zdjęty z gazu. Inaczej straci swój piękny, głeboki kolor. Podajemy z uszkami lub pasztecikami. 

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz