Ciasto:
• 45 dag mąki,
• 90 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
• Szczypta soli,
• 1 jajko,
•
Nadzienie:
• 50 dag mięsa wieprzowego, (karkówka)
• 2 ząbki czosnku,
• Pieprz, sól do smaku,
• 1 cebula
• Olej do smażenia,
• 1 czerstwej bułka
• Mleko do namoczenia bułki,
Dodatkowo:
• 5 plasterków wędzonego boczku,
• koperek (mały pęczek)
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól.
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto.
NADZIENIE:
Mięso gotujemy, studziłmy a następnie mielimy w maszynce.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy teraz to do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku.
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Na każdy placuszek wykładamy porcje nadzienia.
Zawijamy boki do góry i sklejamy je.
Formujemy okrągłe knedle.
Z tej porcji wyjdzie nam gdzieś około 50-55 knedli wielkości piłeczki pingpongowej.
Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle.
Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą.
Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz