czwartek, 23 stycznia 2020

KNEDLE Z MIESEM



Składniki


Ciasto:
• 45 dag mąki,
• 90 dag ziemniaków ugotowanych, utłuczonych i przestudzonych,
• Szczypta soli,
• 1 jajko,

Nadzienie:
• 50 dag mięsa wieprzowego, (karkówka)
• 2 ząbki czosnku,
• Pieprz, sól do smaku,
• 1 cebula
• Olej do smażenia,
• 1 czerstwej bułka
• Mleko do namoczenia bułki,

Dodatkowo:
• 5 plasterków wędzonego boczku,
• koperek (mały pęczek)

CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól.

 Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto.



NADZIENIE:
Mięso gotujemy, studziłmy a następnie mielimy w maszynce.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy teraz to do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku.



Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Na każdy placuszek wykładamy porcje nadzienia. 


Zawijamy boki do góry i sklejamy je.

 Formujemy okrągłe knedle.



Z tej porcji wyjdzie nam gdzieś około 50-55 knedli wielkości piłeczki pingpongowej.

Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. 



Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą.



Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz