sobota, 22 lutego 2014

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA


I znów coś ze szpinakiem. Pyszności...



SKŁADNIKI

1 kg ładnych ziemniaków, nie rozpadających się podczas gotowania
0,5 kg mrożonego szpinaku
lub
0,75 kg świeżego (oczywiście smaczniejszy)
1 cebula średniej wielkości
2 łyżki masła
20 dag sera feta
20 dag startego sera mozzarella
szklanka śmietany 18%
sok z połowy cytryny
2 jajka
4 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia



PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki myję, obieram i kroję w plasterki około 0,5 cm.



Zalewam wrzątkiem, dodaję łyżeczkę soli i gotuję około 5 minut, do średniej miękkości.



Kiedy widelec w nie już wchodzi, ale ze znacznym oporem, zestawiam garnek z ognia, odlewam wrzątek i zalewam ziemniaki zimną wodą.
Cebulę obieram i drobno siekam, podobnie czynię z czosnkiem.




Wersja ze szpinakiem mrożonym: na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie dodaję zmrożony szpinak, zmniejszam ogień i czekam aż się rozmrozi, co jakiś czas mieszam.
Kiedy tak się stanie, zwiększam ogień i odparowuję płyn, który się wydzielił z warzywa.
Szpinak doprawiam pieprzem i sokiem z cytryny. Studzę.

Wersja ze świeżym szpinakiem: liście rośliny bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą (szpinak lubi bowiem piasek), odcinam łodyżki i dokładnie suszę.



Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, 



smażę na średnim ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie dodaję szpinak i mieszając dokładnie smażę 2-3 minuty, aż przestanie być całkowicie surowy, ale pozostanie jędrny i w ładnym kolorze.
Doprawiam pieprzem i sokiem z cytryny.
Studzę.



Fetę kroję na kostkę o boku 1 cm. Wrzucam do zimnego szpinaku i mieszam delikatnie, by feta się nie porozpadała na małe kawałeczki.



Śmietanę mieszam z jajkami na gładką masę i doprawiam solą i pieprzem.

W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków,



polewam je kilkoma łyżkami śmietany,



 na niej układam warstwę szpinaku i znowu ziemniaki.



Warstw ziemniaków powinno być 3, ostania warstwa powinna być właśnie z nich.



Zapiekankę polewam resztą śmietany posypuję tymiankiem i tartą mozzarellą.



Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.



Smakuje pysznie z zimnym kefirem i sałatką z pomidorów.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz