Tego rodzaju ziemniaki można serwować, jako dodatek do mięs, warzyw lub jako odrębną przekąskę.
Idealnym dodatkiem do takich ziemniaczków jest masło smakowe – np. czosnkowe lub bazyliowe.
Super smakują również z surówką z kiszonej kapusty...
Ziemniaki pieczone w ten sposób przypominają te z ogniska a sól wyciągając z nich wodę nadaje im wyjątkową konsystencję i smak.
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
- 1,2 kg małych lub średniej wielkości ziemniaków
- 4-5 ząbków czosnku
- ok. 1 kg soli gruboziarnistej ( morska lub kamienna)
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 cm soli.
- 4-5 ząbków czosnku
- ok. 1 kg soli gruboziarnistej ( morska lub kamienna)
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 cm soli.
Następnie wkładamy ziemniaki zachowując pomiędzy nimi ok. 1-2 cm przerwy.
Wokół ziemniaków wciskamy rozgniecione ząbki czosnku.
Dodajemy posiekane świerze lub suszone zioła, bazylia, rozmaryn
Zasypujemy solą tak, aby ziemniaki były całkowicie przykryte.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-90 minut.
Ilość soli i czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ziemniaków.
Dla pewności po 60 minutach wbijamy w ziemniaki patyczek i sprawdzamy czy są już upieczone.
Jeżeli są miękkie, to wyciągamy je z piekarnika.
Następnie rozkruszamy skorupę z soli, wyjmujemy ostrożnie gorące ziemniaczki i wcinamy z masełkiem lub wedle upodobania.
Propozycja podania:
Z grillowanym indykiem i surówką z rukoli.
Masełko bazyliowe:
· 100 g masła
· 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
· garść listków bazylii
· skórka starta z cytryny (uprzednio sparzonej)
· 1 szczypta soli morskiej
Masełko czosnkowe:
· 100 g masła
· 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
· 1 szczypta soli morskiej
Mieszamy wszystko widelcem na jednolitą masę ( bazylia posiekana).
· 100 g masła
· 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
· 1 szczypta soli morskiej
Mieszamy wszystko widelcem na jednolitą masę ( bazylia posiekana).
Na płaskim blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej o wymiarach ok. 40×40 cm.
Na środku folii kładziemy masełko, formujemy z niego walec i szczelnie zwijamy roladkę zawiązując oba końce.
Masło wkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz