środa, 12 lutego 2014

ZIEMNIAKI PIECZONE W SOLI



Proste a jakże pyszne......




Tego rodzaju ziemniaki można serwować, jako dodatek do mięs, warzyw lub jako odrębną przekąskę. 

Idealnym dodatkiem do takich ziemniaczków jest masło smakowe – np. czosnkowe lub bazyliowe.
Super smakują również z surówką z kiszonej kapusty...
Ziemniaki pieczone  w ten sposób przypominają te z ogniska a sól wyciągając z nich wodę nadaje im wyjątkową konsystencję i smak.

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

- 1,2 kg małych lub średniej wielkości ziemniaków
- 4-5 ząbków czosnku
- ok. 1 kg soli gruboziarnistej ( morska lub kamienna)

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy.
Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 cm soli.



Następnie wkładamy ziemniaki zachowując pomiędzy nimi ok. 1-2 cm przerwy.
Wokół ziemniaków wciskamy rozgniecione ząbki czosnku.
Dodajemy posiekane świerze lub suszone zioła, bazylia, rozmaryn 



Zasypujemy solą tak, aby ziemniaki były całkowicie przykryte.



Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60-90 minut.
Ilość soli i czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ziemniaków.





Dla pewności po 60 minutach wbijamy w ziemniaki patyczek i sprawdzamy czy są już upieczone.
Jeżeli są miękkie, to wyciągamy je z piekarnika.
Następnie rozkruszamy skorupę z soli, wyjmujemy ostrożnie gorące ziemniaczki i wcinamy z masełkiem lub wedle upodobania.


Propozycja podania:

Z grillowanym indykiem i surówką z rukoli.







Masełko bazyliowe:

· 100 g masła
· 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
· garść listków bazylii
· skórka starta z cytryny (uprzednio sparzonej)
· 1 szczypta soli morskiej

Masełko czosnkowe:

· 100 g masła
· 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
· 1 szczypta soli morskiej

Mieszamy wszystko widelcem na jednolitą masę ( bazylia posiekana).
Na płaskim blacie rozwijamy kawałek folii spożywczej o wymiarach ok. 40×40 cm.
Na środku folii kładziemy masełko, formujemy z niego walec i szczelnie zwijamy roladkę zawiązując oba końce.
Masło wkładamy do lodówki na 30-45 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz