Będziemy potrzebować :
1 słoiczek szczawiu ( najlepiej własny ) lub 4-5 garści świeżego
woda 1,5 - 2 litry
20 dag karkówki
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler)
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
4-6 jaj ugotowanych na twardo ( ilość jak kto woli )
1 jajo rozbełtane
5 łyżek jogurtu greckiego
3-4 ziemniaki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Najpierw robię wywar.
Do wody wrzucam obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe.
Karkówkę doprawiam solą, pieprzem i podsmażam na patelni.Następnie kroję ją w kostkę.
Wrzucam do wywaru.
Delikatnie solę i gotuję na małym ogniu około 1 godziny.W między czasie gotuję jajka na twardo.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę
Wrzucam do wywaru, dalej gotuję.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodaję szczaw ze słoiczka ( na początek połowę co by zupka za kwaśna nie wyszła ) Gdy za mało kwaśne dodaję resztę i gotuje z 5 minut. ( Możemy zrobić ze świeżego szczawiu wtedy szczaw dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki o szerokości około pół centymetra. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy aż szczaw zrobi się miękki. Dalej robimy jak ze szczawiem ze słoika. )
Teraz zupę podprawiam jogurtem rozmieszanym z mąką, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze około 2 minut .
Zdejmuję z ognia i energicznie mieszając wlewam rozbełtane jajko.
Doprawiam jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Teraz dodaję ugotowane na twardo.
Zupka gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz