Na początek proponuję przepis na niewielką ilość kiełbasy , ja ją nazywam "Swojską"
Składniki :
Około 4-5 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej szynki )
1 kg boczku ( bez żeberek )
1 kg wołowiny ( najlepiej udziec )
10 dkg soli peklowej
10 g pieprzu czarnego , mielonego
10 ząbków czosnku
1 szklanka zimnej , przegotowanej wody
Mięso kroimy na takie kawałki , aby nam dobrze wchodziły do maszynki do mielenia mięsa .
Podczas krojenia sortujemy mięso na dwie porcje.
Pierwsza to lepsze kawałki mięsa bez tłuszczu , a resztę z tłuszczem błonami i ścięgnami oddzielamy do drugiego pojemnika.
Tak przygotowane mięso peklujemy solą peklową ( około 2 dkg soli na 1 kg mięsa ) i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby.
Po tym czasie mięso mielimy na maszynce to lepsze na grubym sicie , a reszta na drobnym.
Następnie dodajemy czarny pieprz czosnek drobno pokrojony i jedną szklankę wody.
Całą masę mięsną wyrabiamy ręcznie , tak jak miesimy ciasto , aż mięso stanie się kleiste.
Tak wyrobioną masę napychamy maszynką do mielenia mięsa specjalnym lejkiem do jelit .
Gotowe kiełbaski zabieramy do naszej wędzarni i zaczynamy przygodę z wędzeniem.
Składniki :
Około 4-5 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej szynki )
1 kg boczku ( bez żeberek )
1 kg wołowiny ( najlepiej udziec )
10 dkg soli peklowej
10 g pieprzu czarnego , mielonego
10 ząbków czosnku
1 szklanka zimnej , przegotowanej wody
Mięso kroimy na takie kawałki , aby nam dobrze wchodziły do maszynki do mielenia mięsa .
Podczas krojenia sortujemy mięso na dwie porcje.
Pierwsza to lepsze kawałki mięsa bez tłuszczu , a resztę z tłuszczem błonami i ścięgnami oddzielamy do drugiego pojemnika.
Tak przygotowane mięso peklujemy solą peklową ( około 2 dkg soli na 1 kg mięsa ) i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby.
Po tym czasie mięso mielimy na maszynce to lepsze na grubym sicie , a reszta na drobnym.
Następnie dodajemy czarny pieprz czosnek drobno pokrojony i jedną szklankę wody.
Całą masę mięsną wyrabiamy ręcznie , tak jak miesimy ciasto , aż mięso stanie się kleiste.
Tak wyrobioną masę napychamy maszynką do mielenia mięsa specjalnym lejkiem do jelit .
Gotowe kiełbaski zabieramy do naszej wędzarni i zaczynamy przygodę z wędzeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz