niedziela, 15 grudnia 2013

KIEŁBASA SWOJSKA





Na początek proponuję przepis na niewielką ilość kiełbasy , ja ją nazywam "Swojską"


Składniki :
Około 4-5 kg mięsa wieprzowego ( najlepiej szynki )
1 kg boczku ( bez żeberek )
1 kg wołowiny ( najlepiej udziec )
10 dkg soli peklowej
10 g pieprzu czarnego , mielonego
10 ząbków czosnku
1 szklanka zimnej , przegotowanej wody


Mięso kroimy na takie kawałki , aby nam dobrze wchodziły do maszynki do mielenia mięsa .


Podczas krojenia sortujemy mięso na dwie porcje.


Pierwsza to lepsze kawałki mięsa bez tłuszczu , a resztę z tłuszczem błonami i ścięgnami oddzielamy do drugiego pojemnika.


Tak przygotowane mięso peklujemy solą peklową ( około 2 dkg soli na 1 kg mięsa ) i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby.


Po tym czasie mięso mielimy na maszynce to lepsze na grubym sicie , a reszta na drobnym.


Następnie dodajemy czarny pieprz czosnek drobno pokrojony i jedną szklankę wody.


Całą masę mięsną wyrabiamy ręcznie , tak jak miesimy ciasto , aż mięso stanie się kleiste.


Tak wyrobioną masę napychamy maszynką do mielenia mięsa specjalnym lejkiem do jelit .


Gotowe kiełbaski zabieramy do naszej wędzarni i zaczynamy przygodę z wędzeniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz